Boerderij Ruimzicht

Voor een gastvrij verblijf op de Veluwe

De groene omgeving

Ons terrein ligt op een paar minuten lopen van Koninklijke Houtvesterij Het Loo. Temidden van een gebied met veel natuur- en cultuurhistorische waarde zoals het Bleke- en Uddelermeer en de oudste aarden burgwal van ons land, de Hunneschans.

Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Ontdek vanuit ons Bed and Breakfast Park de Hoge Veluwe met zijn schitterende natuur, kunst, historische verhalen en architectuur. 
Meer informatie

Klompenpad
Op zaterdag 21 januari 2017 vond de feestelijke opening plaats van het vierde Klompenpad in de gemeente Apeldoorn: het Uddelermeerpad. Het Uddelermeerpad is een rondwandeling van zestien kilometer door het mooie buitengebied van Uddel. Wandel door het prachtige bos en de heide van Kroondomein Het Loo, langs de pingoruïne van het Uddelermeer en een middeleeuwse schans. Het Klompenpad loopt langs ons terrein, dus is ook een mooi startpunt. Meer informatie 

Het Uddelermeer
Aan het einde van de laatste IJstijd was de bodem over geheel Nederland permanent bevroren. Door deze permafrost ontstonden tussen 15.000 en 12.000 jaar geleden vooral in Noord Nederland, maar soms ook meer naar het zuiden, zogenoemde pingo's. Dit zijn heuvels met een kern van bodemijs. Doordat de ijskern groeit, wordt ook de pingo steeds groter. Door zijn steeds verder gaande groei wordt de bedekkende laag aarde opengescheurd en krijgt de warmte van de zon toegang tot het ijs. Hierdoor smelt de pingo weer af en er blijft uiteindelijk slechts een gat in de bodem over, gevuld met water. Hieromheen werd de van de pingo afgegleden laag zand als een ringwal gedrapeerd. Zo ontstond een pingoruïne. De meeste pingoruines in Nederland zijn niet meer dan vijf a zes meter diep. Maar het Uddelermeer vormt hier een uitzondering op. In het meer staat ongeveer twee meter water, maar onder de laag water ligt in het midden van het meer vijftien meter meersediment. Dat wil zeggen dat deze pingoruine zeventien meter diep is. De hoogte van de eigenlijke pingo heeft waarschijnlijk meer dan 20 meter bedraagd.
Het Uddelermeer is een ovaalrond meer van ongeveer 200 bij 300 meter. Het is een eigenaardig meer omdat het zich midden op de hoge zandgronden van de Veluwe bevindt, ver boven het eigenlijke grondwaterniveau. Het meer ligt 24 meter boven zeeniveau en dat is voor een natuurlijke meer in Nederland erg hoog. Je zou verwachten dat het water hier onmiddellijk in de zandgrond zou wegzakken, maar blijkbaar gebeurt dat niet. 

Het Speulderbos
Het eeuwenoude Speulderbos is een van de mooiste en oudste bossen van Nederland. Kromme, in wonderlijke bochten gegroeide eiken- en beukenbomen bepalen de sfeer. In de volksmond heet het Speulderbos ‘het bos van de dansende bomen’. Dit komt doordat de stammen in de nevel lijken te bewegen. Het bos is niet alleen mysterieus maar ook zeer zeldzaam. En het is een paradijs voor (roof)vogels, edelherten, dassen en wilde zwijnen. Staatsbosbeheer heeft in deze boswachterij een aantal wandelroutes uitgezet. Ze variëren in lengte en zijn gemarkeerd met gekleurde paaltjes die u altijd weer terugbrengen naar het startpunt.

Het Aardhuis
Tussen Uddel en Hoog Soeren ligt wildpark en bezoekerscentrum Het Aardhuis met onder andere edelherten, reeën en wilde zwijnen. Nabij Otterlo ligt Het Nationaal Park De Hoge Veluwe. In het Wildpark kunt u op eigen gelegenheid wandelen. Via geel gemarkeerde paaltjes komt u langs de mooiste plekjes. Deze wandeling duurt circa. 1 uur. De website van het Aardhuis treft u hier....

Behalve bos en heide treft u in de omgeving verschillende zandverstuivingen aan. Het Hulshorsterzand en het Kootwijkerzand zijn voorbeelden van dergelijke dynamische landschappen. De omgeving van Uddel is een wandel- en fietsgebied bij uitstek!